ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE ΣΕ MOBILE VERSION
ΔΕΙΤΕ ΤΟ SITE ΣΕ DESKTOP VERSION
Καλάθι
Σύγκριση
Brands
Brands
  • ΔΩΡΕΑΝ παράδοση για επαγγελματίες & εκτός Αττικής! Δείτε τα δρομολόγια εδώ.
  • ΔΩΡΕΑΝ παράδοση για παραγγελίες άνω των 50€
  • Είστε επαγγελματίας ηλεκτρολόγος; Εγγραφείτε στο ΚΑΥΚΑΣ επιβράβευση & αποκτήστε μοναδικά προνόμια!
Ανακαλύψτε τις κατηγορίες λύσεων για τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα!
  • Net Metering
    Net Metering Ο συμψηφισμός παραγόμενης- καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας (net metering) αποτελεί ένα από τα εργαλεία προώθησης της αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ενέργειας μέσω ΑΠΕ. Η διαδικασία αυτή επιτρέπει στον καταναλωτή να καλύψει ένα σημαντικό μέρος ή και όλη την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειάς του, ενώ παράλληλα μπορεί να χρησιμοποιήσει το δίκτυο για έμμεση αποθήκευση της πράσινης ενέργειας. Ο όρος “net” προκύπτει από το γεγονός ότι η χρέωση-πίστωση  του καταναλωτή αφορά τη διαφορά μεταξύ καταναλισκόμενης και παραγόμενης ενέργειας σε μια ορισμένη χρονική περίοδο. Ανάλογα τον ταυτοχρονισμό παραγωγής και κατανάλωσης ενέργειας που επιτυγχάνει η εγκατάσταση καθορίζεται το αντίστοιχο ποσοστό. Όσο μεγαλύτερο αυτό το ποσοστό, αναλόγως μεγαλώνει και το όφελος.  Δείτε τα προϊόντα
  • Βιομηχανίες
    Βιομηχανίες Στη ΚΑΥΚΑΣ μέσω στρατηγικών και επιλεγμένων με αυστηρά ποιοτικά κριτήρια συνεργασιών, μπορούμε να υποστηρίξουμε τα Φ/Β συστήματα ενεργειακού συμψηφισμού ανεξαρτήτων μεγέθους, από το Α ως το Ω. Οι εξειδικευμένοι μηχανικοί μας βρίσκονται στη διάθεσή σας, για να προτείνουν τη βέλτιστη οικονομοτεχνική λύση, με κύριο γνώμονα την αξιοπιστία και την ποιότητα. Είτε πρόκειται για επιχείρηση, βιομηχανική μονάδα, ξενοδοχείο, μπορούμε να πετύχουμε για τα κτίριά σας, τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας.  Δείτε τα προϊόντα
  • Κατοικίες
    Κατοικίες Με το διαρκώς αυξανόμενο κόστος ενέργειας, η αναζήτηση της ενεργειακής αυτονομίας αποτελεί προτεραιότητα για τους οικιακούς χρήστες. Με τη χρήση Φωτοβολταϊκών συστημάτων ενεργειακού συμψηφισμού, έχετε τη δυνατότητα να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ηλεκτρική ενέργεια και να μειώσετε το κόστος κατανάλωσης σε ένα πολύ σημαντικό ποσοστό. Αν χρησιμοποιείτε οι ίδιοι το ρεύμα που παράγετε, δεν χρειάζεται να προμηθεύεστε ακριβά το κοινό ρεύμα. Ανακαλύψτε στη γκάμα μας προϊόντα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε το κόστος κατανάλωσης ενέργειας και να κοιμάστε ήσυχοι! Δείτε τα προϊόντα
  • Φωτοβολταϊκά στη Στέγη
    Φωτοβολταϊκά στη Στέγη Με το νέο πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη», χιλιάδες οικίες και αγροτικές εγκαταστάσεις, θα μπορούν να γίνουν ενεργειακά αυτόνομες, παράγοντας και αποθηκεύοντας τη δική τους πράσινη ενέργεια. Στόχος του προγράμματος είναι η έως και πλήρης κάλυψη του κόστους της μπαταρίας και των δαπανών ανάπτυξης και εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες, η επιδότηση της μπαταρίας είναι 100%, ενώ για την τρίτη και τέταρτη κατηγορία είναι 90%. Τα προϊόντα της ΚΑΥΚΑΣ πληρούν όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για την επιδότηση. Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι της ΚΑΥΚΑΣ μπορούν να συζητήσουν μαζί σας για τη σχεδίαση της βέλτιστης λύσης. Μάθετε περισσότερα!
  • Μπορεί το σπίτι μου να υποστηρίξει ένα Φ/Β σύστημα;

    Για να διαπιστώσει κανείς αν μπορεί να εγκαταστήσει ένα φωτοβολταϊκό σύστημα στο σπίτι του, θα πρέπει να επικοινωνήσει με έναν επαγγελματία μελετητή-εγκαταστάτη. Αυτός θα εξετάσει διάφορους παράγοντες που αφορούν την καταλληλότητα της στέγης, όπως ο τύπος και η αντοχή της, η διαθεσιμότητα χώρου, ο προσανατολισμός των πάνελ και οι σκιάσεις που μπορεί να επηρεάσουν την απόδοση του συστήματος.
  • Τί μέγεθος χρειάζεται να έχει το Φ/Β σύστημά μου;

    Η διαστασιολόγηση του κατάλληλου συστήματος για τις ανάγκες σου θα γίνει μετά την επίσκεψη του ειδικού μελετητή-εγκαταστάτη, λαμβάνοντας υπόψη την τοποθεσία σου και την πραγματική κατανάλωση ενέργειας. Κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες, ανεξάρτητα από το προφίλ κατανάλωσης του νοικοκυριού. Έτσι, το μέγεθος και το κόστος ενός φωτοβολταϊκού συστήματος διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση.
  • Το Φ/Β μου σύστημα χρειάζεται μπαταρία;

    Μια μπαταρία μπορεί να σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις περισσότερα χρήματα μακροχρόνια, καθώς μειώνει την ανάγκη άντλησης ενέργειας από το δίκτυο, μειώνοντας τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και συνεπώς το ποσό του λογαριασμού σου. Ωστόσο, το κόστος των μπαταριών είναι αρκετά υψηλό, επομένως αυξάνει αρκετά τον χρόνο απόσβεσης της επένδυσης της συγκεκριμένης αγοράς. Όμως, με το νέο πρόγραμμα «Φ/Β στην στέγη», επιδοτείται η μπαταρία σε ποσοστό άνω του 90% οπότε συμφέρει!
     
  • Αν μένω σε διαμέρισμα πολυκατοικίας μπορώ να αποκτήσω φωτοβολταϊκό σύστημα;

    Η εγκατάσταση ενός Φ/Β συστήματος σε διαμέρισμα πολυκατοικίας είναι εφικτή. Απαιτείται να συμφωνήσουν εγγράφως όλοι οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες εφόσον το σύστημα τοποθετηθεί σε κοινόχρηστο χώρο όπως η ταράτσα. Συνεπώς, θα πρέπει να υπάρχει έγγραφη απόφαση Γενικής Συνέλευσης Πολυκατοικίας. Σε μια πολυκατοικία μπορούν να τοποθετηθούν περισσότεροι από έναν σταθμοί παραγωγής, με την προϋπόθεση ότι κάθε σταθμός παραγωγής αντιστοιχίζεται αποκλειστικά με ένα μετρητή κατανάλωσης.
  • Που στοχεύει το Πρόγραμμα «ΦΒ στη στέγη»;

    Στοχεύει στην εγκατάσταση ΦΒ συστημάτων αυτοκατανάλωσης ενέργειας που συνδυάζουν σύστημα αποθήκευσης (μπαταρίες). Τα παραπάνω συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, σε χαμηλότερο κόστος διαβίωσης και στην ευρωπαϊκή επιδίωξη ολικής αυτονομίας κτιρίων έως το 2050. Επιχορηγούνται νοικοκυριά για εγκατάσταση συστήματος με μπαταρίες και αγρότες (επαγγελματίες ή ειδικού καθεστώτος) για εγκατάσταση συστήματος με ή χωρίς μπαταρίες με σκοπό την χρήση του συστήματος για αυτοκατανάλωση εφαρμόζοντας ενεργειακό συμψηφισμό. 
  • Πως ορίζονται οι επιδοτούμενες κατηγορίες αιτούμενων;

    Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετάσχουν φυσικά πρόσωπα, νοικοκυριά δηλαδή. Επίσης μπορούν να συμμετάσχουν αγρότες (επαγγελματίες ή ειδικού καθεστώτος). Προαπαιτούμενος όρος είναι να έχει προηγηθεί αίτηση Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ. Το ύψος της δημόσιας δαπάνης ορίζεται στα 238.000.000€. 
  • Ποιοι δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής;

     
    Οι αιτούμενοι που είχαν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος κατά το έτος αναφοράς (2021) ως κάτοικοι εξωτερικού.
    Οι αιτούμενοι οι οποίοι κατά το έτος αναφοράς (2021) υπέβαλαν κοινή δήλωση φορολογίας εισοδήματος (συγκεκριμένα ως Υπόχρεος και Σύζυγος/ΜΣΣ), εφόσον το έτερο μέλος ή εξαρτώμενο τέκνο της δήλωσης ήταν κατά το ως άνω έτος αναφοράς (2021) κάτοικος εξωτερικού.
    Οι αιτούμενοι που είναι εξαρτώμενα μέλη που δεν υποβάλουν αυτοτελώς δήλωση (δηλ. δεν είναι υπόχρεοι σε δική τους ατομική δήλωση).
    Επίσης σε περίπτωση ύπαρξης δημόσιας ενίσχυσης από άλλο πρόγραμμα χρηματοδότησης δεν είναι δυνατή η ένταξη στο συγκεκριμένο  πρόγραμμα χρηματοδότησης.
  • Ποιοι είναι οι βασικοί όροι και προϋποθέσεις που θα πρέπει να πληρούνται για την υποβολή της αίτησης

    Ο αιτούμενος θα πρέπει να διαθέτει υποχρεωτικά ΑΦΜ και κωδικούς πρόσβασης στις υπηρεσίες της ΑΑΔΕ, ώστε να είναι δυνατή η ταυτοποίησή στην πλατφόρμα pvstegi.gov.gr Επίσης θα πρέπει να έχει προηγηθεί σύναψη Σύμβασης Σύνδεσης με τον ΔΕΔΔΗΕ πριν την αίτηση επιχορήγησης. Σε περίπτωση που ο ΦΒ σταθμός είναι εγκατεστημένος δεν θα πρέπει να ενεργοποιηθεί πριν την υποβολή αίτησης. Το ΦΒ σύστημα δεν θα πρέπει να έχει επιχορηγηθεί από άλλους εθνικούς ή ευρωπαϊκούς πόρους. Για τις κατηγορίες Β και Γ θα πρέπει το φυσικό πρόσωπο να έχει υποβάλει κατά το φορολογικό έτος 2021 δήλωση φορολογίας εισοδήματος (Ε1), είτε ως ΥΠΟΧΡΕΟΣ ατομικής ή κοινής δήλωσης, είτε εμμέσως ως «ΣΥΖΥΓΟΣ/ΜΣΣ » σε περίπτωση κοινής δήλωσης, η οποία θα πρέπει να έχει εκκαθαριστεί. Για την κατηγορία Δ απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί η εγγραφή του αιτούμενου στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
     
  • Μπορεί κάποιος να υποβάλλει περισσότερες από μία αιτήσεις για ίδια ή διαφορετική παροχή;

    Όσον αφορά τις κατηγορίες αιτουμένων Α, Β και Γ δίνεται η δυνατότητα υποβολής μόνο μίας αίτησης που αφορά μόνο μία κατοικία, η οποία πληροί τις εξής προϋποθέσεις: αποτελεί κύρια ή δευτερεύουσα κατοικία (ιδιόκτητη, μισθωμένη ή παραχωρημένη) και ταυτόχρονα διαθέτει ενεργή, οικιακή (και μη κοινόχρηστη) παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, μέσω της οποίας πραγματοποιείται η ταυτοποίηση. Ειδικότερα για την κατηγορία Α, η αίτηση πρέπει να αφορά την παροχή  που δικαιούται Κοινωνικό Τιμολόγιο σύμφωνα με το Μητρώο Ευάλωτων Πελατών του ΔΕΔΔΗΕ. Για την κατηγορία αγροτών Δ ο αιτούμενος δύναται να υποβάλλει και παραπάνω από μία αιτήσεις που αντιστοιχούν η κάθε μία σε μία παροχή ρεύματος αγροτικής χρήσης, σύμφωνα με το Μητρώο που τηρεί ο ΔΕΔΔΗΕ, μέσω της οποίας πραγματοποιείται και η ταυτοποίηση του αιτούμενου. Ο αιτούμενος εκτός από την υποβολή αίτησης για αγροτική παροχή ή αγροτικές παροχές, επιτρέπεται να υποβάλλει αίτηση και για τη κατοικία του όπου θα πρέπει να ακολουθήσει τα οριζόμενα των άνωθεν κατηγοριών. Ανεξαρτήτως της κατηγορίας που υπάγεται ο αιτούμενος με βάση την επιλεγμένη παροχή δεν είναι δυνατή η υποβολή άνω της μίας αίτησης για την ίδια κατοικία ή παροχή ρεύματος.
     
  • Όσον αφορά την ισχύ του ΦΒ και του συστήματος αποθήκευσης υπάρχουν περιορισμοί ;

    Η μέγιστη επιδοτούμενη φωτοβολταϊκή εγκατάσταση ανέρχεται στα 10.8kW. Σε περίπτωση συνδυασμού με σύστημα αποθήκευσης θα πρέπει η χωρητικότητα να είναι κατ’ ελάχιστο ίση με την εγκατεστημένη ισχύ του ΦΒ για μία ώρα με μέγιστη επιδοτούμενη χωρητικότητα στις 10.8kWh. 
  • Ποιος είναι ο στόχος της χρήσης μπαταριών ;

    Το σύστημα διαχείρισης των μπαταριών αποσκοπεί στο να μεγιστοποιηθεί η ιδιοκατανάλωση της ενέργειας που παράγεται από το ΦΒ. Όταν λειτουργεί το σύστημα δίνεται προτεραιότητα στις καταναλώσεις του χρήστη, τυχόν περίσσεια ενέργεια διοχετεύεται στις μπαταρίες και σε περίπτωση που δεν έχουν άλλη χωρητικότητα, τότε διοχετεύεται προς το Δίκτυο. Στις περιπτώσεις που το ΦΒ δεν δύναται να καλύψει τα φορτία, οι μπαταρίες αρχικά καλούνται να καλύψουν τη ζήτηση και μόνο σε περίπτωση που εκφορτιστούν ο χρήστης καταναλώνει ενέργεια Δικτύου.   
     
  • Ποια είναι τα ανώτατα ποσά με τα οποία επιχορηγείται ο ΦΒ σταθμός και το σύστημα αποθήκευσης;

    Επιχορηγούμενα Ποσά χωρίς ΦΠΑ



    Επιχορηγούμενα Ποσά με ΦΠΑ



    Επιχορηγούμενα Ποσοστά



    Αξίζει να σημειωθεί πως τα ως άνω ποσοστά και τα ανώτατα μέγιστα ποσά επιχορήγησης κάθε κατηγορίας αυξάνονται κατά 10% σε περίπτωση κατά την οποία ο αιτούμενος εμπίπτει στις κάτωθι κατηγορίες: 
    Άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67% (εφαρμόζεται και σε περίπτωση που ο/η σύζυγος ή τα εξαρτώμενα τέκνα του αιτούμενου ανήκουν σε άτομα με αναπηρία σε βαθμό τουλάχιστον 67%) ή σε μονογονεϊκή οικογένεια ή σε τρίτεκνη οικογένεια ή σε πολύτεκνη οικογένεια, ανεξαρτήτως αν εμπίπτει σε μία ή περισσότερες κατηγορίες από αυτές. 
    Σε κάθε περίπτωση τα ποσοστά επιχορήγησης δεν μπορούν να ξεπεράσουν το συνολικό κόστος του Φ/Β σταθμού ή του συστήματος αποθήκευσης (μπαταρια) 100%. Στις αναγραφόμενες τιμές περιέχεται αναλογούν ΦΠΑ (24%) για τις Κατηγορίες Α,Β και Γ ενώ οι τιμές προσαρμόζονται ανάλογα, αν οι ανάδοχοι/προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ.


    Αναφορικά με τα ποσά επιχορήγησης που ορίζονται στον Οδηγό του Προγράμματος (Πίνακας 3 ερωτήματος 14) και συγκεκριμένα για: 
    Τις Κατηγορίες Α, Β και Γ (φυσικά πρόσωπα) περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%) καθώς αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα.
    Τη Κατηγορία Δ (Αγρότες), στα ποσά επιχορήγησης δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ (24%), ο οποίος δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη για το Πρόγραμμα. 6 Σε περίπτωση που οι ανάδοχοι/προμηθευτές υπάγονται σε καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ ή απαλλάσσονται από την υποχρέωση υποβολής δήλωσης και καταβολής φόρου, τότε τα ανώτατα ποσά επιχορήγησης και τα αναλογούντα ποσά επιχορήγησης, θα διαμορφώνονται με βάση την καθαρή αξία πλέον του αναλογούντος ποσοστού (%) ΦΠΑ. Αξίζει να σημειωθεί πως ως βάση υπολογισμού της επιχορήγησης που δικαιούται ο αιτούμενος θεωρείται η αρχική δαπάνη προ ΦΠΑ (24%)

     

  • Ποια είναι η χρονική προθεσμία εγκατάστασης του φωτοβολταϊκού σταθμού;

    Η προθεσμία εγκατάστασης του σταθμού ορίζεται από τη Σύμβαση Σύνδεσης που συνάπτει ο αιτών με το ΔΕΔΔΗΕ και γενικότερα η αργότερη ημερομηνία ορίζεται στις 30.06.2025.
    Για πόσο καιρό θα είναι σε ισχύ το πρόγραμμα «Φωτοβολταϊκά στη Στέγη»;
    Η εναρκτήρια ημερομηνία για υποβολή αιτήσεων είναι στις 02.05.2023 ενώ οι αιτήσεις επιχορήγησης μπορούν να υποβληθούν μέχρι τις 30.06.2024 ή μέχρι την εξάντληση των πόρων ανά κατηγορία. 
     
  • Ποιες δαπάνες θεωρούνται επιλέξιμες προς επιχορήγηση;

    Επιλέξιμες είναι: 
    Προμήθεια και εγκατάσταση ΦΒ πλαισίων, αντιστροφέα, παρελκόμενων υλικών, βάσεων, μετρητή ΦΒ, συστήματος αποθήκευσης.
    Αμοιβή για μελέτη και διαστασιολόγηση συστήματος και εργασίες εγκατάστασης.
    Βέβαια για να θεωρηθούν οι δαπάνες επιλέξιμες θα πρέπει να:
    Είναι απαραίτητες για τη υλοποίηση του φυσικού έργου
    Είναι νόμιμες
    Πραγματοποιούνται εντός της επιλέξιμης χρονικής περιόδου.
    Διενεργούνται με βάση την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης.
    Τεκμηριώνονται σύμφωνα, από τα απαραίτητα δικαιολογητικά και παραστατικά, όπως αυτά προβλέπονται από την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία και λογιστικοποιούνται κατάλληλα.
    Σε περίπτωση που οι δαπάνες υπερβαίνουν τα μέγιστα ποσά επιχορήγησης, η επιπλέον δαπάνη θα καλύπτεται με ίδια συμμετοχή.
     
  • Ποια είναι τα υποχρεωτικά αναγραφόμενα στοιχεία των παραστατικών;

    Θα πρέπει να αναγράφονται υποχρεωτικά και αναλυτικά τα στοιχεία του αιτούμενου, ημερομηνία έκδοσης, διεύθυνση παράδοσης (ταυτιζόμενη με την διεύθυνση παροχής και εγκατάστασης) όπως επίσης το αναλυτικό κόστος ανά δαπάνη εφόσον είναι επιλέξιμη. 
    Σε περίπτωση που τα παραστατικά συμπεριλαμβάνουν στοιχεία επαγγέλματος θα πρέπει να αναγράφεται η ένδειξη «ιδιώτης» σε περίπτωση φυσικού προσώπου και «αγρότης» σε περίπτωση κατηγορίας Δ.
     
  • Ποια είναι η ακολουθούμενη διαδικασία για την καταβολή χρηματοδότησης στα πλαίσια του προγράμματος;

    O ΔΕΔΔΗΕ διενεργεί διαδικασία πιστοποίησης του ποσού που πρόκειται να επιχορηγηθεί με σκοπό το έλεγχο πληρότητας και ορθότητας των δικαιολογητικών που υποβάλλονται μαζί με την αίτηση επιχορήγησης. Σε περίπτωση έλλειψης κάποιου δικαιολογητικού, πραγματοποιείται επικοινωνία με τον αιτούμενο για την συμπλήρωση των αναγνωρισμένων ελλείψεων και την παροχή οποιασδήποτε πληροφορίας αναγκαίας για την πιστοποίηση του ποσού επιχορήγησης και την έκδοση του Εντύπου Καταβολής Επιχορήγησης.
    Το ποσό καταβάλλεται στον αιτούμενο σε περίπτωση εξόφλησης της δαπάνης και στους ανάδοχους/προμηθευτές σε περίπτωση παραστατικού επί πιστώσει.
    Ο αιτούμενος ενημερώνεται από το ΔΕΔΔΗΕ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε να δηλώσει ηλεκτρονικά τον αριθμό λογαριασμού του ή του αναδόχου/προμηθευτή όπου επιθυμεί να καταβληθεί η επιχορήγηση ενώ πραγματοποιείται επικοινωνία με τον αιτούμενο προκειμένου να υποβληθεί εξουσιοδότηση ώστε να καταστεί δυνατή η καταβολή της επιχορήγησης προς τους αναδόχους/προμηθευτές.
     
  • Ποια είναι η διαδικασία και τι δικαιολογητικά πρέπει να έχω για να υποβάλω αίτημα επιχορήγησης;

    Αιτήματα επιχορήγησης για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη Στέγη” υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας pvstegi.gov.gr αφού έχει προηγηθεί αυθεντικοποίηση του χρήστη μέσω κωδικών taxisnet. 
    Τα απαραίτητα δικαιολογητικά και στοιχεία που απαιτούνται για την αίτηση επιχορήγησης είναι τα εξής:
    o Αριθμός Παροχής ηλεκτρικού ρεύματος (11 ψηφία) με την οποία θα συνδεθεί ο ΦΒ σταθμός.
    o Την ισχύ του σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης εφόσον αυτό υφίσταται.
    o Την χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης, η οποία δεν πρέπει να ξεπερνάει τις 50kWh κατά μέγιστη τιμή.
    o Την κατηγορία επιχορήγησης που ανήκει όπως επίσης σε περίπτωση που εμπίπτει σε κατηγορία ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%, ή σε μονογονεϊκή οικογένεια ή σε τρίτεκνη οικογένεια ή σε πολύτεκνη οικογένεια θα πρέπει να προσκομίσει τα κάτωθι ανά περίπτωση:
    1) Γνωστοποίηση Αποτελέσματος Πιστοποίησης Αναπηρίας, που εκδίδεται από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας ή έγγραφο κατά περίπτωση από   υγειονομική επιτροπή πιστοποίησης/γνωμάτευσης αναπηρίας ή άλλη αρμόδια αρχή, η οποία κατά το νόμο εξακολουθεί να ασκεί τις αρμοδιότητές της, σε περίπτωση κατηγορίας ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ) σε βαθμό τουλάχιστον 67%.
    2) Δήλωση φορολογίας εισοδήματος (E1), σε περίπτωση κατηγορίας ΑμεΑ, μονογονεϊκής οικογένειας ή τρίτεκνης οικογένειας.
               3) Πιστοποιητικό Πολυτεκνικής Ιδιότητας με ψηφιακή υπογραφή της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδος (ΑΣΠΕ), σε περίπτωση πολύτεκνης οικογένειας.
    o Την σύμβαση σύνδεσης που έχει ήδη συνάψει με το ΔΕΔΔΗΕ (αφορά το προηγούμενο στάδιο πριν την επιχορήγηση)
    o Ένα μοναδικό λογαριασμό ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (mail) που θα πιστοποιηθεί μέσω αποστολής κωδικού μίας χρήσης, και ο οποίος θα χρησιμοποιείται για κάθε σχετική επικοινωνία με τον αιτούμενο.
    o Ημερομηνία Γέννησης 
    o Σε περίπτωση που πρόκειται για εγκατάσταση σε πολυκατοικία θα πρέπει να υπάρχει έγγραφο Απόφασης Γενικής Συνέλευσης Συνιδιοκτητών Πολυκατοικίας.
    o Σε περίπτωση μισθωμένης ή δωρεάν παραχωρούμενης κατοικίας απαιτείται δήλωση Deminimis από τον αιτούντα και τους συγκύριους ή μόνο δήλωση Deminimis για την Κατηγορία Δ – Αγρότες.
    o Σε περίπτωση που ο αιτούμενος ανήκει στις κατηγορίες Β ή Γ θα πρέπει να προσκομιστούν ατομικό ή οικογενειακό εισόδημά του αιτούμενου ή εκκαθαριστικό σημείωμα φορολογίας εισοδήματος αιτούμενου ή συζύγου και μελών οικογένειας σε περίπτωση προστατευόμενων μελών
    o Σε περίπτωση που ο αιτούμενος ανήκει στην κατηγορία Δ θα πρέπει να προσκομιστούν βεβαίωση επαγγελματία αγρότη ή αποδεικτικό εγγραφής ως αγρότη ειδικού καθεστώτος και Δήλωση Στοιχείων Πραγματικών Δικαιούχων (Παράρτημα ΙΙΙ), συνοδευόμενη από σχετική εκτύπωση των στοιχείων και πληροφοριών από το Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων (άρθρο 20 του ν.4557/2018 (Α ́139)).
     
  • Πως θα ενημερωθώ για το αν η αίτηση επιχορήγησης εγκρίθηκε ή απορρίφθηκε;

    Αφού η υποβολή της αίτησης ολοκληρωθεί επιτυχώς, διενεργείται αυτοματοποιημένος έλεγχος του ΔΕΔΔΗΕ που αφορά τα δικαιολογητικά που προσκομίστηκαν. Εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις, ο αιτούμενος ενημερώνεται μέσω email εάν είναι κατ’ αρχήν επιλέξιμος για επιχορήγηση. Σε περίπτωση που κριθεί κατ’ αρχήν επιλέξιμος δεσμεύεται ταυτόχρονα το σχετικό ποσό που προκύπτει από την ισχύ του ΦΒ και τη χωρητικότητα του συστήματος αποθήκευσης, τα όρια των δαπανών και το ποσοστό προσαύξησης 10% για τις ειδικές περιπτώσεις (ΑμεΑ, μονογονεϊκή οικογένεια, τρίτεκνη ή πολύτεκνη οικογένεια).

    Σε περίπτωση που η αίτηση υποβληθεί επιτυχώς δεν δίνεται δυνατότητα αύξησης της επιχορήγησης ακόμα και αν προσκομιστούν κατάλληλα δικαιολογητικά  εκ των υστέρων. 

    Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο και έγκριση της αίτησης η δημόσια δαπάνη έχει εξαντληθεί, η αίτηση δεν μπορεί να υποβληθεί.

     
  • Ποια είναι τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την καταβολή της αίτησης επιχορήγησης;

    Για την διασφάλιση επαρκούς διαδρομής ελέγχου και διαφάνειας για να καταβληθεί η επιχορήγηση προς τους αιτούμενους θα πρέπει να προσκομιστούν τα κάτωθι:

    ο Φωτοαντίγραφα των παραστατικών λιανικών πωλήσεων
    ο Φωτοαντίγραφο παραστατικών τραπεζικής συναλλαγής , από όπου να προκύπτει η εξόφληση του ποσού που έχει καταβάλλει ο αιτούμενος, εφόσον απαιτήθηκε και η καταβολή ίδιας συμμετοχής λόγω υπέρβασης των ανώτατων ορίων επιχορήγησης του άρθρου 6 ή λόγω μη επιλέξιμων δαπανών.
    ο Αντίγραφο της βεβαίωσης ολοκλήρωσης σύνδεσης με τον Δ.Ε.Δ.Δ.Η.Ε.
    ο Υπεύθυνη Δήλωση του αιτούμενου του έργου ότι ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε είναι καινούργιος και αμεταχείριστος και αναλυτικό πίνακα με τα Serial Number των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν.
    ο Πιστοποιητικά CE και τεχνικά φυλλάδια του βασικού εξοπλισμού του συστήματος (φωτοβολταϊκού και μπαταρία). ειδικότερα για την μπαταρία (εφόσον υφίσταται) θα πρέπει ο αιτούμενος επιπλέον να προσκομίζει πιστοποιητικά που θα αποδεικνύουν ότι οι μπαταρίες συμμορφώνονται με τα πρότυπα IEC 62619 ή VDE 2510- 50 ή UN38.3 ή άλλα αντίστοιχα με αυτά.
    Επίσης σημειώνεται πως δεν επιτρέπεται η εξόφληση δαπανών με μετρητά και τα εκδιδόμενα παραστατικά πωλήσεων θα πρέπει να φέρουν υπογραφή και σφραγίδα.

     
  • Σε περίπτωση που ο εξοπλισμός από το Πρόγραμμα χρειαστεί αντικατάσταση ή τροποποίηση τι γίνεται;

    Τροποποιήσεις των παγίων στοιχείων δύναται να πραγματοποιούνται μόνο σε περίπτωση που δεν επηρεάζουν τη φύση της επένδυσης και δεν παραβιάζουν τους όρους υλοποίησης της επένδυσης καθώς και τους όρους της Σύμβασης Σύνδεσης.

    Για ειδικότερες πληροφορίες βλ. αντίστοιχη νομοθεσία.

     
  • Ποιες υποχρεώσεις αναλαμβάνει ο αιτούμενος με τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα;

    Ο αιτούμενος θα πρέπει να τηρεί τους όρους του Προγράμματος, της Σύμβασης Σύνδεσης και τις διατάξεις εθνικού και ευρωπαϊκού δικαίου. Επίσης θα πρέπει να παρέχει όποια πληροφορία χρειαστεί από το ΔΕΔΔΗΕ όπως και να δέχεται προγραμματισμένους επιτόπιους ελέγχους από τον φορέα διαχείρισης και υλοποίησης του Προγράμματος καθώς και άλλα αρμόδια ελεγκτικά όργανα, μετά από πρότερη συνεννόηση, διευκολύνοντας το έργο τους και παρέχοντας οποιοδήποτε στοιχείο που αφορά στην εκτέλεση του έργου, εφόσον ζητηθεί. Τέλος θα πρέπει να διατηρήσει τον εξοπλισμό που έχει επιχορηγηθεί για τουλάχιστον πέντε (5) έτη μετά την ημερομηνία καταβολής της επιχορήγησης και να τηρεί και ενημερώνει το φάκελο του έργου με όλα τα στοιχεία που αφορούν στην ανάπτυξη και κατασκευή του φωτοβολταϊκού σταθμού και του συστήματος αποθήκευσης (εφόσον υφίσταται) και στις λοιπές δαπάνες έως την ολοκλήρωση και την αποπληρωμή τους. Όλα τα πρωτότυπα παραστατικά στοιχεία των δαπανών του έργου τηρούνται από τον αιτούμενο καθ’ όλη τη διάρκεια του έργου, αλλά και στη συνέχεια για πέντε (5) έτη μετά την ημερομηνία καταβολής της επιχορήγησης.
  • Υπάρχει δυνατότητα να ανακληθεί η έγκριση χρηματοδότησης και να ανακτηθεί το ποσό επιχορήγησης;

    Σε οποιοδήποτε στάδιο του Προγράμματος διαπιστωθεί μη ορθή υλοποίηση του έργου και μη τήρηση των υποχρεώσεων των αιτούμενων, ο ΔΕΔΔΗΕ μπορεί να προβεί:
    o Σε ανάκληση της έγκρισης χρηματοδότησης
    o Σε ανάκτησης της χρηματοδότησης, η οποία σημειωτέων είναι έντοκη και ανακτάται βάσει Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (Α’ 190 / ν. 4978/2022).
     
Περισσότερες Ερωτήσεις